Ieder jaar vindt in het derde volle weekend van oktober de JOTA-JOTI plaats. Tijdens dit weekend maken scouts wereldwijd contact met elkaar via de amateurradio en het internet. Daarnaast doen ze allerlei uitdagende activiteiten die te maken hebben met communicatie en techniek.

Tijdens dit evenement is de hulp van zendamateurs onmisbaar! Een scout kan immers geen verbinding maken zonder de hulp van een zendamateur. Ook voor het bouwen van een zendtoren, hebben scouts advies nodig. Om optimaal gebruik te kunnen amken van de amaterufrequenties is het natuurlijk wel handig om de juiste antenne in de toren te plaatsen. De zendamateur is dus van grote waarde voor een Scoutinggroep.

Koffie en kampvuur

Scouts houden de JOTA-JOTI in hun eigen clubhuis wat is voorzien van alle faciliteiten. Daarnaast is er koffie, eten maar vaak ook een lekker warm kampvuur! De leiding van scouts kan een uitdagend programma maken wat de jeugdleden aanspreekt, maar als zendamateur ben je tijdens het weekend ook een beetje leidinggevende. De expertise van de zendamateur op het gebied van radio en techniek wordt namelijk ook benut bij het doen van de activiteiten.

Off-line LogboekScreenshot 2015 10 12 22.23.53

Al bijna 30 jaar maakt Wolter PA5WN het logboekprogramma en ook dit jaar heeft hij dit gedaan. Je kunt hem downloaden in een Nederlandstalige en Engelstalige versie. Bij het opstarten vraagt hij de eerste keer om een wachtwoord, deze vind je in de Leesmij.txt.

Je kunt hier onder het off-line logboek downloaden.

On-line Logboek

Sinds 2009 bied Ton Oude Elferink, PA3TON, tijdens de JOTA een on-line logboek aan voor de nederlandse deelnemers aan de JOTA. Multilog is een programma waar tegelijkertijd meerdere groepen gebruik van kunnen maken. tegelijkertijd kan je kijken naar welke verbindingen andere groepen maken en kan je gebuik maken van deze kennis. Om uw groep aan te melden, voor het logboek programma, dient u ingeschreven te
staan als JOTA-lid bij scouting Nederland.

Het on-line logboek vind je op http://logboek.jota-joti.nl