Thema 2024

Het thema van de JOTA-JOTI in 2024 is “Frequently Green”. Dit thema staat centraal in alle thema uitwerkingen van de JOTA-JOTI, zoals de themaverhalen per speltak, maar ook de activiteiten bedacht voor deze editie.

Elk jaar hebben we een apart thema dat centraal staat. Dit is zeker een richting en een handreiking naar iedereen die mee wil doen, maar het is geen absolute verplichting. Elke groep is vrij om zijn eigen keuzes te maken in welk thema en welke spellen zij gebruiken.

Frequently Green” heeft meerdere betekenissen en interpretatiemogelijkheden:

  • Uiteraard is het een hint naar het gebruik van verschillende frequenties die gebruikt worden tijdens de JOTA en de JOTI. Zowel bij het zenden is dit belangrijk om verbindingen te leggen met elkaar, maar ook via verschillende manieren om via het internet, data te versturen. Ook werken we ook soms met licht en andere vormen van golven en frequenties om met elkaar te communiceren.
  • Verder heeft het een achtergrond in duurzaamheid. We moeten steeds groener worden om ons op deze aardbol te kunnen redden. We doen al veel, maar het kan altijd beter. Een scout zorgt goed voor de natuur en helpt onze medemens met de wereld te redden. Dit staat ook in de belofte.
  • Vaak is het echter heel lastig om alles zo duurzaam mogelijk te doen. Je doet je best, maar het lukt je nooit om alles 100% goed voor de natuur te doen. Laten we vooral proberen om steeds frequenter groener te denken en te doen. Een beter milieu begint bij jezelf.

Zoals hierboven te lezen is zijn er verschillende onderliggende thema’s waar het algemene thema aan opgehangen kunnen worden, zoals: Sustainable Development Goals, duurzaamheid en communicatie.

Uiteraard zijn is er ook een thema geschreven per speltak. Deze verhalen kun je hier onder vinden: