Liever QRP dan QRO
 
Het is druk op de  2 meter band tijdens de JOTA-JOTI.  Daarom de tip om je TX vermogen aan te passen naar de  afstand die je wilt overbruggen. Gebruik wat nodig is voor een goed verbinding, meer niet. 
 
Richten versus Rondstraler
 
Gebruik indien mogelijk een richtantenne in plaats van een rondstraler. Ook op deze manier kan je  efficiënter met je zendvermogen om gaan en hebben andere groepen minder last van je uitzendingen. 
 
CQ roepen en dan QSY
 
Gebruik de oproep frequenties voor het vinden van een tegenstation en ga dan naar een lege frequentie voor het QSO. Blijf niet hangen op de oproepfrequentie, er zijn nog meer stations zoekende naar een tegenstation.  Omdat we vaak te maken hebben met wat minder vaardige operators is het dus verstandig om dit goed uit te leggen en (uiteraard) er op toe te zien dat dit op de juiste  manier toegepast wordt. 
 
SKEDS
 
Niets is zo vervelender dan een groepje scouts bij de microfoon en geen tegenstation. Onze tip  is het maken van afspraken met ander stations in je regio om daarmee contact te leggen.  Is ook een vorm van een sked. Gebruik bijvoorbeeld 70 cm als  kanaal voor onderling contact  of voor regionale contacten. Vraag aan de gast groep het programma, zodat je ook weet welke leeftijd scout er langs komen en je dit met de tegenstations kan afstemmen. 
 
70 CM
 
We zien dat er nog niet veel gebruik wordt gemaakt wordt van de 70 cm band. Toch zijn er best wel mogelijkheden voor gebruik tijdens de JOTA-JOTI.  Dus  kijk eens of je de 70 cm band kan gebruiken in plaats van de andere banden. Onze tips: Moonbouncen en SSTV.  Scouts vindt je op de nationale scout frequentie 70 cm 433.525 Mhz.  Dus monteer eens een 70 cm Yagi boven je 2 meter Yagi of gebruik eens een dual band rondstraler ipv een monobander. 
 
Quick Reference Card
 
Op de Quick Reference Card zijn een aantal praktische zaken opgenomen die gebruikt kunnen worden om samen met de scouts verbindingen te leggen.