Helaas ontkomt ook het  moonbouncen  dit jaar niet aan de gevolgen van het  corona virus.  Normaal gesproken  werken we  samen met  CAMRAS en de  schotel in Dwingelo voor de ontvangst van jullie  signalen.  De schotel  wordt dan bemenst door een aantal vrijwilligers die onder meer de schotel op de maan gericht houden.  Vanwege de corona maatregelen is deze  bediening dit jaar van de schotel niet mogelijk.  Toch is er dit jaar een mogelijkheid om iets te doen met  moonbouncen en de ontvangers  van CAMRAS.

Frans PE1RXJ legt het  uit:

Iedereen die het al eens heeft geprobeerd weet hoe moeilijk het is om de extreem zwakke signalen die terug komen van de maan te decoderen. MAARR.. oefening baart kunst!
En als je al niet kan decoderen, hoef je al helemaal niet te denken aan zenden...(in het algemeen).

Ik ga op zaterdag overdag (wanneer de maan aan de hemel staat) toch een signaal in de lucht zetten met wsjt (mode 65b) op 432,050 MHz. Ik zal in de lucht zijn van 10h00 tot 17h00 op de even minuten. Verwacht daar een CQ op mijn eigen call sign. De schotel in Dwingeloo staat stil, maar de ontvanger werkt wel en streamt het signaal op onze websdr (www.camras.nl:8901).
Daar kan je dus op deze frequentie TOCH mijn zwakke signaal terug vinden en het proberen te decoderen. Het chat kanaal van de websdr staat ook aan en daar zal ik regelmatig kijken en eventuele opmerkingen en vragen beantwoorden.

Het decoderen is een computeractiviteit die voor de meesten toch wel veilig gedaan kan worden(wsjt installeren; afstemmen op websdr, geluid op de juiste manier doorschakelen van de browser naar wsjt, klok goed zetten, en decoderen maar). Verwacht een zwak signaal van ongeveer -20 dB tot -18 dB. 

Alle details staan nog altijd op de camras website: https://www.camras.nl/gebruik/jota-joti/downloads/