Off-line Logboek 2021Screenshot 2015 10 12 22.23.53

Al bijna 30 jaar maakt Wolter PA5WN het logboekprogramma en ook dit jaar heeft hij dit gedaan. Je kunt hem downloaden in een Nederlandstalige en Engelstalige versie. Bij het opstarten vraagt hij de eerste keer om een wachtwoord, deze vind je in de Leesmij.txt.

Het offline logboek 2021 is beschikbaar in twee talen, namelijk Nederlands en Engels. Beide versies zitten in het ZIP-bestand dat je hieronder kan downloaden:

Download het offline logboek 2021

LET OP: Het configuratie gedeelte van de software is met een wachtwoord beschermd. Als je dat voor de eerste keer wilt openen is dat:

NL Versie ==> RAADEENS
UK versie ==> GUESS

Als je het wachtwoord zelf aanpast, schrijf dit dan ergens op. Jij bent dan namelijk de enige die het weet!

 

Afstand en antennerichtingen berekenen

Het huidige JOTA programma heeft sinds vorig jaar ook de mogelijkheid om afstand en antenne richting te berekenen gerekend vanaf de locatie van het Scoutingstation. Als de juiste locator bij de configuratie wordt ingegeven kunnen de afstand en antennerichting van alle ingeschreven stations worden berekend.

Om dit voor elkaar te krijgen moeten een aantal stappen worden uitgevoerd, deze staan hieronder beschreven.

Stap 1 - Configuratie

  • Vul de juiste Maidenhead Locator in en bij het opslaan worden de juiste lengte- en breedtegraad berekend. Als je deelnemer bent en je hebt de juiste Call ingevoerd (P…./J) dus met de /J toevoeging dan worden deze gegevens al ingevuld.

 logboek1

Stap 2 – Stations Overzicht

  • Update richting en afstand van alle deelnemende stations met de knop logboek2

logboek3

Hierboven is er nog niets uitgerekend

  • Na het drukken op de knop wordt voor alle deelnemende stations de gegevens uitgerekend. Het resultaat ziet er dan zo uit:

logboek4

  • Het uitrekenen hoeft in principe maar 1x te worden gedaan. Het is nu mogelijk om de deelnemerslijst uit te printen mét de richting en de afstand. Dit kan worden gedaan zodra de software is geïnstalleerd, dus je kunt ruim voordat de jota begint dit allemaal al klaar hebben. Een overzicht (op  Call volgorde) ziet er dan ongeveer zo uit:

logboek5

  • Stations waar geen Locator van is doorgegeven bij de inschrijving worden niet uitgerekend. In bovenstaand voorbeeld is de locator van PA6JAM/J gebruikt en de afstand en richting zijn dus uitgerekend vanuit een locatie in Neede.

In de huidige versie is het mogelijk om een achtergrond te kiezen in het programma. In het Menu, onder Venster zijn twaalf achtergronden te kiezen waarvan er 4 zijn die informatie geven over onze amateurwereld. Dat zijn de volgende achtergronden….

logboek6

De bovenste 4 geven dus ook nog eens nuttige informatie ondanks dat het allemaal statische plaatjes zijn.

 

On-line Logboek 2021

Sinds 2009 bied Ton Oude Elferink, PA3TON, tijdens de JOTA een on-line logboek aan voor de nederlandse deelnemers aan de JOTA. Multilog is een programma waar tegelijkertijd meerdere groepen gebruik van kunnen maken. tegelijkertijd kan je kijken naar welke verbindingen andere groepen maken en kan je gebuik maken van deze kennis. Om uw groep aan te melden, voor het logboek programma, dient u ingeschreven te staan als JOTA-lid bij scouting Nederland.

Het logboek is nu beschikbaar voor de JOTA-JOTI 2021. De hele database is leeg, dus je moet je opnieuw aanmelden.

Het on-line logboek vind je op https://logboek.jota-joti.nl