De volgende situatie komt tijdens een JOTA regelmatig voor: Een groep horen “CQ CQ hier de PA60JOTA/J CQ CQ”. Er wordt dan op de deelnemerslijst gekeken en geconcludeerd dat PA60JOTA/J de Plusscouts van PA3EFR zijn en dat ze vanuit De Wilp zenden. Ze willen graag met ze een verbinding maken: Gauw zoeken waar De Wilp ligt om de antenne naar de Plusscouts te kunnen draaien. Alleen dat zoeken naar De Wilp gaat wel erg lang duren, want ze weten niet bij welke grote plaats dit ligt. Intussen heeft PA60JOTA/J al een andere groep te pakken en dat gaat even duren, want Sinterklaas heeft nu met de Bevers van de Plusscouts een uitgebreid contact. 

In het kader van Be Prepared heeft een andere groep al voor de Jamboree een aangepaste deelnemerslijst gemaakt. Daarop staat elk station met naam en plaats van uitzending, maar daar zijn twee kolommen aan toegevoegd: antennerichting en afstand naar het tegenstation. Nu kan in 1 oogopslag gezien worden waar De Wilp ligt (in graden vanuit de eigen locatie) en hoe ver het signal moet reizen om in De Wilp te komen.

Erwin PA3EFR heeft een instructie geschreven voor deelnemende JOTA groepen die de beschreven voorbereiding zouden willen doen. Dus je eigen kolommen vullen met antennerichting en afstand op je eigen deelnemerslijst. Die instructie is te vinden op http://pa3efr.nl/index.php/radio-scouting-articles/deelnemerslijst-jota.