Hieronder vind je alle info om mee te kunnen doen met de JOTA-JOTI 2019 challenge.

Begin op tijd met de voorbereidingen, want de eerste groep die het raadsel weet op te lossen, krijgt dezelfde avond nog een stapel pizza’s bezorgd!!

Lees ook even de disclaimer over het gebruik van de Arduino.

Benodigdheden:

  • Arduino Nano (elke groep heeft er eentje toegestuurd gekregen, op het adres dat bekend is bij HQ)
  • Een zwart zoemertje (samen met de Arduino Nano toegestuurd.)
  • PC met Windows 10 en vrije USB poort
  • Verloopkabeltje USB-A naar mini USB.

Sluit de Arduino Nano aan op een USB poort van de PC.

Daarna is de zoemer aan de beurt. De pennen op het printje van de Arduino zijn allemaal gelabeld. De zoemer wordt op de pennen “GND” en “D4” rechtstreeks op de pennen van de Arduino geschoven. Dit past precies, je hoeft niet te knippen of solderen.

Hier een foto om het te verduidelijken.

arduino

Hieronder vindt je twee linkjes. Eentje om de programmeersoftware “XLoader” op te halen, en een linkje om twee testprogramma’s te downloaden.

Download hier de XLoader software

Download hier de HEX bestanden om mee te testen

 

Maak een mapje met “Challenge2019”op je bureaublad. Zet daar de testprogramma’s in. Maak in deze map een nieuw mapje waarin je de zes onderdelen van de XLoader zet. Noem deze map XLoader.  Als het goed is, ziet de inhoud van “Challenge2019” er zo uit:

explorer1v2

Open het mapje Xloader.

explorer2

Klik nu één keer op XLoader, en klik daarna met de rechter muisknop

explorer3

Kies voor de optie “Als administrator uitvoeren ”. Als het goed is, opent er een nieuw venster zoals hieronder

xloader1

We gaan nu beginnen met de tweede regel, die moet staan op “Duemilanove/Nano(ATmega328)”.

Klik vervolgens op het pijltje in het vakje onder “COM poort”. Waarschijnlijk heb je maar één optie, kies die. Zijn er meer opties, dan zul je zo even moeten proberen welke je moet selecteren om de Arduino te benaderen.

Als je twijfelt, ga je met de muis naar het Windows logo links onderin het scherm. Klik met je rechter muisknop op dit logo. Kies vervolgens voor “Apparaatbeheer” (NL) of “Device manager”(EN). Klik op “Poorten” en als het goed is, staat daar een COM poort met (CH340) tussen haakjes erachter. Die poort moet je kiezen in het venstertje van de XLoader.

devicemanager1

De baudrate van 57600 is goed.

Rechts bovenin het venster van de XLoader staat een klein blauw omrand vakje met drie puntjes. Klik hierop en zoek het mapje waarin je de software hebt opgeslagen.
Dubbelklik op “2019_testtonen.hex”. Klik daarna op de button “Upload”.

Als het goed is, gaat de zoemer aan de Arduino een kort-kort-lang pieptoon geven.

Er is nog een tweede testprogrammaatje met een goede reden. Als er eenmaal een programma in de Arduino zit, kun je dit er alleen uitkrijgen door het te overschrijven met een ander programma. Zo kun je ook net voor de openingsuitzending nog even testen door beide programma’s er afwisselend in te zetten. Het tweede programma laat een pieptoon horen en zet een LED op het printje continu aan.

Als je dit werkend hebt, ben je helemaal klaar voor de challenge van 2019. Op de avond zelf zullen we onthullen waar je het bestand kunt vinden dat je verder gaat helpen om de oplossing te vinden.

De Arduino kan gewoon aan de PC gekoppeld blijven waarbij de PC na het programmeren de voedingsspanning blijft leveren. Je kunt de Arduino na het programmeren ook loshalen en met een losse USB adapter voeden. Maar dat omzetten kost natuurlijk wel weer tijd

De meeste powerbanks werken niet goed: deze hebben een minimale belasting nodig en de Arduino blijft daar ver onder.

Bewaar de Arduino goed. Tijdens deze JOTA-JOTI volgt al een programma waarmee je een ingevoerde tekst in morsecode kunt omzetten. En in de toekomst gaan we hier nog veel meer mee doen voor Scouting.

 

Eerste hulp bij Arduino

Kromme pinnetjes.

Helaas is  post.nl  er niet altijd in geslaagd om de arduino’s onbeschadigd  af te leveren en kunnen er tijdens het transport wat pinnetjes  verbogen zijn geraakt.

 ehba1

Geen paniek, in de meest gevallen kan je deze  relatief eenvoudig  weer rechtbuigen en kan je de arduino gewoon gebruiken. Belangrijk is  dat de  pinnetjes niet tegen elkaar aankomen. Als pinnen elkaar aanraken, dan kan dat tot onherstelbare schade leiden bij het aanzetten van de arduino.

Klem de arduino in een kleine  bankschroef of  bijvoorbeeld een grote lijmklem.

ehba2

Op deze manier worden de zijkanten van de  arduino ondersteunt en kan je de pinnen gaan rechtbuigen. 

Met behulp van een tangetje of een stevige pincet kan je pin voor pin rechtbuigen:

ehba3

 

Doe het rechtbuigen met beleid, en gebruik niet te veel kracht, de pinnetjes kunnen afbreken en dan wordt het lastig om te herstellen. Test na het rechtbuigen van de pinnetjes de  arduino  door middel van het test programma op deze pagina staat.

 

Arduino wordt niet gezien door PC.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.  We bespreken hier een aantal.

Met de usb kabel die ik gebruik gaat het lampje op de arduino wel branden maar ik krijg geen verbinding.

De kabel die je gebruikt heeft wel de juiste plugjes  maar  is alleen als laadkabel te gebruiken. Wat dit betekent is dat de usb kabel gemaakt is voor het opladen van een apparaat en niet alle verbindingen bevat die je  nodig hebt. ( voor de techneuten: de  kabel heeft 2 draden ipv 4, met alleen  GND en 5 volt, voor het opladen van apparaten is dat meestal voldoende).

Oplossing: Probeer een andere  USB kabel.

 

Ik gebruik  Windows 8.1 of ouder…. En ik zie geen arduino als ik hem aansluit.

Het kan zijn dat je dan een driver/stuurprogramma  moet laden  voor de CH340 chip die de USB  poort met de Arduino verbindt.  Dit zie je dan als een compoort in je device manager:

ehba4

Op internet staan diverse beschrijvingen hoe je een CH340 driver installeert bijvoorbeeld:

http://arduino.tkkrlab.nl/les-6-domotica-met-de-esp266/driver/ (de esp266 is een soort arduino met  meer mogelijkheden maar gebuikt de zelfde interface chip en driver)

http://tinymega.nl/CH340/CH340-nl.php (bij deze uitleg kan je het Putty gedeelte overslaan)

of  dit filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=f3pqPZ4HV8g