JOTA-JOTI 2022

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree

On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet.

De JOTA-JOTI 2022 vindt plaats van 14 tot en met 16 oktober.

Ook staat  de JOTA-JOTI bekend als communicatieweekend waarin verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Scouts kunnen daarnaast bezig zijn met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

JOTA-JOTI 2018 Funcube Challenge

In de ruimte zijn satellieten te vinden. Een redelijk recente ontwikkeling op dit gebied zijn de zogenaame CubeSat satellieten. Normale satellieten hebben een grootte tussen een wasmachine en een kleine vrachtauto, maar een Cubesat heeft de grootte van een melkpak.

Met behulp van de FUNcube-1 satelliet (AO-73) is er nu de JOTA FUNcube challenge gemaakt. 

De FUNcube satelliet gaat een gecodeerde boodschap uitzenden. Om deze te kunnen ontvangen is een 2m ontvanger (SSB) met een spriet al voldoende.

De boodschap is gecodeerd met een Enigma en kan gedecodeerd worden met de juiste "sleutel". De decodeersleutel kan verkregen worden door het beantwoorden van een aantal vragen.

De hele challenge inclusief de uitleg en de vragen kan je hier vinden. 

Volg ons op Twitter